• E shtunë, 8 Nëntor, 2025

Ka filluar Oktoberfest 2025, janë pirë 7 milionë krigla birrë

EA
Shtator21/ 2025

Oktoberfesti, i 190-të me radhë, filloi zyrtarisht të shtunën dhe do të zgjasë deri më 5 tetor, me vlerësime se do të tërheqë midis gjashtë dhe shtatë milionë vizitorë, raportoi Deutsche Welle.

Çmimet e birrës kanë arritur një rekord këtë vit.

Një “Meshë”, ose një litër birrë në një krigël, tani kushton më shumë se 15 euro, dhe birra më e shtrenjtë në tendën Münchner Stubn arrin një çmim prej 15.8 eurosh për litër.

Kjo është një rritje e konsiderueshme krahasuar me vitin e kaluar kur çmimi ishte afër, por ende më i ulët se 15 euro.

Edhe pse çmimet e birrës janë rritur, numri i vizitorëve është ende i lartë, pasi çdo vit pihen rreth shtatë milionë filxhanë birrë.

Oktoberfesti është një ngjarje lehtësisht e arritshme, që do të thotë se vendi mund të arrihet lehtë dhe shpejt me transport publik, ndërsa “uniforma” për rastin është dirndl tradicional për gratë dhe pantallonat prej lëkure për burrat.

Edhe pse hyrja në festival është falas, rezervimet paraprake janë të nevojshme për të hyrë në tendat e mëdha të festivalit për shkak të kërkesës së lartë.

Gastronomia e Oktoberfestit nuk mbetet pas traditës, por tani përfshin edhe trende të reja, siç janë gatimet vegjetariane dhe vegane.

Megjithatë, gatimet klasike me mish mbeten më të shiturat, me theks në pulën e pjekur – “Handle”, e cila shitet në 500,000 copë çdo vit.

Vitin e kaluar, u hëngrën deri në 125 qe dhe 70,000 nyja derri.

Oktoberfest njihet për marrjen seriozisht të sigurisë së vizitorëve të tij.

Neutraliteti klimatik po bëhet një temë kyçe, pasi Oktoberfest dëshiron të bëhet një ngjarje plotësisht neutrale ndaj klimës deri në vitin 2028.

Që nga viti 2023, është përdorur vetëm energjia elektrike e gjelbër, dhe shumë praktika, duke përfshirë riciklimin dhe reduktimin e plastikës, e bëjnë festivalin më miqësor ndaj mjedisit.

Çdo vit, mblidhen rreth 3,500 deri në 4,500 sende të humbura, më të zakonshmet prej të cilave janë portofolet, telefonat celularë, xhaketat dhe çelësat.

Megjithatë, ndër artikujt më të pazakontë ishin një helmetë Viking, një thikë karkaleci tetë centimetrash dhe një qen.

Bifteku kushton 410 euro, dhe një shishe shampanjë kushton 3,000 euro.

Oktoberfest i këtij viti në Mynih po thyen të gjitha rekordet e çmimeve. Pasi gazeta gjermane “Bild” raportoi për një biftek për 229 euro në tendën “Breuilrosl”, tani një ofertë edhe më e shtrenjtë është shfaqur në festivalin më të famshëm të birrës në botë. Mbajtësi i ri i rekordit është një biftek që kushton deri në 410 euro!

Megjithatë, ndryshe nga ai i mëparshmi, kjo copë mishi nuk është në menunë standarde, por është pjesë e një menuje speciale që duhet të porositet paraprakisht. “Mishi i viçit ofron një përvojë veçanërisht të pasur dhe të shijshme”, thuhet në menunë në sallën e famshme të birrës Keffers Wiesn-Schenke. Bifteku Tomahawk është bërë nga viçi Wagyu, një racë e çmuar japoneze e bagëtive.

“Kjo copë mishi është e mjaftueshme për të ushqyer pesë persona”, thotë pronari Michael Keffer. “Peshon 1,200 gramë. Kur e ndani çmimin, del 82 euro për person, që është e njëjta shumë që do të paguanit në çdo restorant të mirë për biftekë.” Bifteku shërbehet me salcë bearnaise, pure pastinaku, spinaq dhe gjalpë estragoni.

Eksperti i gastronomisë së Mynihut, Willy Faber, beson se gjithmonë ka mysafirë të gatshëm të paguajnë atë çmim në Oktoberfest. “Mishi i viçit Wagyu është jashtëzakonisht i vlefshëm dhe përgatitja e tij nuk është e lehtë. Ai gatuhet në një temperaturë prej saktësisht 56 ​​gradësh, gjë që kërkon kohë dhe aftësi. Një biftek i tillë thjesht e mban çmimin e tij.”

Faber thekson se kjo pjatë është ideale për sipërmarrësit që duan të bëjnë përshtypje për klientët ndërkombëtarë. “Një biftek i tillë duket sensacional dhe është një simbol i vërtetë statusi për mikpritësin. Luksi i këtij lloji nuk është i pazakontë në Oktoberfest, ku shishet e shampanjës mund të blihen për 3,000 euro.”

Pronari Michael Keffer vlerëson se ky super-biftek do të shitet vetëm disa herë gjatë festivalit. Sipas menusë, mishi vjen nga bagëti të rritura pa hormone rritjeje, antibiotikë ose ushqim të modifikuar gjenetikisht. Theks i veçantë i vihet faktit që bagëtia të mbahet në një atmosferë pa stres, shkruan DW.

Spread the love